avramituri

|
Tarih: Çrş Oca 06, 2010 12:09 pm Mesaj konusu: BÜLBÜL'LE İLGİLİ BİR ANEKDOT |
|
|
Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.), “Ölmeden evvel ölünüz!” buyuruyor.
Yani; insanın, nefsin esiri-kölesi olmaktan kurtulup, Allah’ın kulu-kölesi olma şerefine ermesini istiyor.
Bu hadisle alakalı Hz. Mevlana’nın Mesnevi’sinden bir hikâye (özetle):
Zengin bir tüccar varmış. Evinde herşey olduğu gibi, kafeste öten güzel bir bülbülü de bulunuyormuş. Ticaret için uzun bir yolculuğa ve bir başka şehre giderken, hanımına çoluk-çocuğuna ne istediklerini sorup not etmiş. Derken sıra kafesteki bülbüle gelmiş. “Senin de bir isteğin var mı?” demiş ona da. Bülbül, “Benim oralarda hem cinselerime rastlarsanız, selâmımı söyleyiniz ve burada bir kafeste esir odluğumu anlatınız” demiş.
Zengin adam uzak ülkeye gitmiş, ticaretini yapmış, herkesin isteklerini almış... Dönerken bir dal üzerinde bir bülbülün şakıdığını görünce, evindeki bülbülün selâmı aklına gelmiş... Ve o bülbüle, “Senin bir benzerin benim evimde, kafeste yaşamaktadır. Sana selâmı var” demiş... Der demez de, daldaki bülbül ölmüş ve pat diye yere düşmüş...
Zengin bundan çok üzülmüş, yoluna devam edip evine gelmiş... Herkesin hediyesini dağıttıktan sonra bülbüle dönmüş ve selâmını götürdüğü bülbülün öldüğünü üzülerek anlatmış. Bunu duyan kafesteki bülbül de hemen ölmüş...
Zengin buna daha çok üzülmüş, ama çare yok, ölen bülbülü kafesten çıkarıp bahçede münasip bir yere atmış... Bülbül hemen dirilip, ağacın dalına uçmuş ve zengine,
“O bülbül ölmedi, ölü numarası yaparak bana seninle mesaj gönderdi. Öl ki kafesten kurtulasın, demek istedi, ben de onun mesajına uydum, kafesteki esaretten kurtulup, hürriyetime erdim” demiş...
İşte, "ölmeden evvel ölme"nin dünyadaki yararı... Ahiretteki karşılığını ise varın siz hesap edin. Zira bunu yapmamızı Rasûlüllah Efendimiz (s.a.v.) bildiriyor.
Kısacası eskilerin tabiriyle, "kıssadan hisse" çıkartmak da bize düşüyor… |
|